Het gezegde dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag, blijft ook de dag van vandaag nog gelden. Plusminus 70% van de Belgische gezinnen beschikt over een eigen woning. Maar daar waar de leeftijd voor de aanschaf van een huis op 25 jaar lag, schuift die de laatste tijd steeds meer op naar 30 jaar. Dat komt deels omdat het kopen van een huis erg duur is geworden, maar ook omdat steeds meer jongeren ervoor kiezen om langer bij de ouders te wonen om zodoende meer te kunnen sparen voor de eerste aanbetaling. Máár, het is niet onmogelijk om als 25-jarige een woning aan te schaffen. Het vergt wel een stuk opzoekingswerk om de beste voorwaarden te ontdekken waarop je kan kopen, lenen en/of ondersteuning van de overheid kan krijgen.
Het is dus aangeraden om op voorhand een aantal zaken goed in overweging te nemen, vooraleer tot een koop over te gaan. Hieronder sommen we er een aantal op.
Locatie
De plaats waar je je woning koopt is erg belangrijk en hangt voor een groot stuk af van persoonlijke voorkeur. Woon je graag in de rust van het groen, of verkies je de stad met al zijn mogelijkheden? Een andere belangrijke vraag is waar de woning ligt ten opzichte van het werk van beide partners. Is er een snelle, vlotte verbinding, of veroordeel je jezelf tot járen in de file staan? Je hoeft niet per se dicht bij je werk te wonen, je moet er wel snel en gemakkelijk kunnen geraken zodat je voldoende quality time over houdt.
De prijs
Je moet goed afbakenen wat het maximale bedrag is dat je kan investeren in een woning. En dan hou je niet alleen rekening met de pure aanschafwaarde van de woning, maar ook met registratierechten, notariskosten, verzekeringen en onroerende voorheffing.
In dat kader zien we in de markt dat jonge mensen niet willen inboeten aan levens- en woonkwaliteit en daarom steeds vaker kiezen voor een kleinere woning of een strakkere inrichting, waarbij ruimtes gecombineerd worden: keuken en leefruimte, of speelruimte en bureau. Ruimtes worden ook vaak multifunctioneler.
Een interessante hypothecaire lening vinden
Vrijwel niemand kan het geld voor een huis zomaar op tafel leggen. Er moet dus geleend worden. Er zijn tal van banken en verzekeringsbedrijven die hypothecaire leningen verstrekken. Het is belangrijk dat je door dat bos de juiste boom zoekt. Het kan je duizenden euro’s schelen op een heel leven. Vergelijken is dus de boodschap!
Om jongeren aan te moedigen een woning te kopen, bieden verschillende financiële instellingen interessante spaarformules, goedkope verzekeringspremies en lage rentevoeten aan. Bepaalde kredietinstellingen geven jongeren een duwtje in de rug. Ze bieden voordeeltarieven aan als je een bepaalde verzekering neemt bij je hypotheek of als je ouders bij dezelfde kredietverstrekker een rekening of verzekering hebben.
Op de website
http://www.vlaamswoningfonds.be/lenen/doe-de-test kan je zien of je in aanmerking komt voor een goedkoop woonkrediet van het Vlaams Woningfonds.
De 33% regel
Je spaargeld, je maandelijks netto-inkomen, je maandelijkse uitgaven voor levensonderhoud en de aankoopprijs van de woning zijn factoren die meespelen in de beslissing van een bank om jou een lening toe te kennen. Als vuistregel gebruikte men tot op heden meestal de 33%-regel, waarbij maximaal 33% van het netto gezinsinkomen naar je lening gaat. Maar dat is persoonlijk. De bank wil enkel de zekerheid dat er voldoende terugbetalingscapaciteit is. Daarbij zijn het bedrag en de stabiliteit van je inkomen doorslaggevend. Tegenwoordig neigt men echter steeds vaker om dat percentage te laten stijgen tot zelfs 40%. Onderzoek bij 800 huiseigenaren leert dat van de jongste generatie huiseigenaars (20-35j) 43% meer besteedt, tegenover slechts 19% twintig jaar geleden. En uiteraard kan er altijd iets fout gaan in het leven. Je kan bijvoorbeeld ziek worden of je job verliezen. Dan is er het fonds gewaarborgd inkomen waarop je misschien kan terugvallen.
Sociale lening
Is het niet haalbaar om een betaalbare lening los te weken bij een financiële instelling, dan is het misschien de moeite om aan te kloppen bij de overheid. Want misschien kom je wel in aanmerking voor een sociale lening. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo mag je belastbaar inkomen de maximumgrenzen niet overschrijden (voor een alleenstaande zonder personen ten laste is dat bijvoorbeeld 36.980 euro) en ook de verkoopwaarde van de woning is begrensd (bijvoorbeeld tot 206.900 euro voor wie geen personen ten laste heeft). De maximumgrenzen hangen altijd af van de locatie van de woning en de gezinssamenstelling.
Lijfrente
Er zijn ook alternatieve financieringsvormen. Eén daarvan is lijfrente. Dan betaalt de koper bij het begin van het contract een voorschot aan de verkoper. De betaling van het saldo gebeurt via een geïndexeerde maandelijkse rente (dat is de zogenaamde lijfrente) rechtstreeks tussen de koper en de verkoper. Maar hoewel dat een voordeligere optie kan zijn, is er een miniem aanbod van woningen die op die manier in volle eigendom aangekocht kan worden. Lijfrente komt vaker voor in constructies met vruchtgebruik.
Gunsttarief en registratiebelasting
Bij de aankoop van je enige eengezinswoning, kan je genieten van 7% registratiebelasting op de aankoopsom. Dit als de aankoop door een natuurlijk persoon gebeurt waarbij het gaat over een zuivere aankoop. De Vlaamse regering heeft namelijk de registratierechten voor een eengezinswoning verlaagd van 10% naar 7%. Verder is er voor een bescheiden woning (max. 200.000 euro, in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel 220.000 euro) een vrijstelling op de eerste 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro. Op die manier duiken de registratierechten onder het tarief van klein beschrijf en krijgen meer mensen de mogelijkheid een eigen woonst te verwerven.
Vraag advies aan uw vastgoedmakelaar
Last but not least, aarzel niet om advies te vragen aan een lokale en erkende vastgoedmakelaar wanneer je een interessante woning heeft gevonden. Denk je eraan om een specifieke te woning te kopen of te huren? Laat je dan zeker even adviseren door een erkend vastgoedmakelaar zoals N78 Vastgoed.
Interessante websites waar je veel informatie vindt:
De rubriek '
Bouwen, wonen en energie' van de Vlaamse overheid