Nieuws

Is investeren in een zwembad een goed idee?

Met de hittegolf van de laatste weken worden de zwembadbouwers overstelpt met vragen naar een zwembad. En de vraag was al groot door corona en de staycations. Ben jij ook aan het overwegen om een zwembad te installeren? Het is goed om te bezinnen eer je tot zo’n aankoop overgaat, want de aanschaf van een zwembad is een serieuze investering die je niet zomaar even snel doet. Met deze blog helpen we je de knoop door te hakken.

Stap 1: wat verwacht je van een zwembad?

De eerste vraag die je je moet stellen is: wat verwacht je van een eigen zwembad? Een plonsbad voor de (klein)kinderen, een plek waar je verkoeling kan zoeken of wil je zelf iedere dag uitgebreid zwemmen als oefening of workout? Wil je enkel een plonsbadje voor je (klein)kind, dan ben je wellicht beter met een opblaasbaar op opzetbaar zwembadje. In het andere geval: hou rekening met een investering tussen de 20.000 en 100.000 euro.

Stap 2: wat voor zwembad?

Je hebt diverse mogelijkheden als je een zwembad wil kopen. Je kan kiezen voor een houten opbouwzwembad, een bouwkundig zwembad met een mooie kleur liner of een bekleding met graniet; of je kiest voor een monoblok zwembad.
Monoblokzwembaden
Onder de naam ‘monoblok’ verstaan we voorgevormde, met glasvezel versterkte polyester, vinylester of op epoxy gebaseerde kuipen die na het graven van de zwembadput meteen kunnen worden geïnstalleerd. Je hebt de keuze uit tal van vaste vormen. Daarnaast kan je ook kiezen voor maatwerk of diverse voorgevormde elementen op elkaar laten aansluiten. Dit is echt specialistenwerk. De plaatsing gebeurt relatief snel en de prijs varieert natuurlijk per gekozen model en merk.
Bouwkundige zwembaden
Een bouwkundig zwembad is een bad dat volledig op maat wordt ontworpen en geïnstalleerd. Het kan gaan om een gemetselde muur met holle betonblokken, eentje met stepoc blokken die worden volgestort met beton of om een bad uit gegoten beton. Afhankelijk van het beschikbare budget kan je kiezen voor bepaalde materialen, inbouwonderdelen en accessoires om je zwembad af te werken. Dat vormt, samen met het feit dat je voor vrijwel iedere vorm kan kiezen, hét grote voordeel van een bouwkundig bad.
Bouwkundig of monoblok?
Maar welke keuze is de beste voor jou? Dat heeft te maken met duurzaamheid, snelheid en kostprijs. Een bouwkundig bad kan achteraf beter worden aangepast of veranderd, maar is vaak ook prijziger en het duurt een heel stuk langer om het te plaatsen. Het heeft meer esthetische mogelijkheden qua bekleding (bijvoorbeeld mozaïek) en vormgeving dan een monoblok. Je kan er esthetisch alle kanten mee uit op het vlak van vormgeving, trappen, dieptes, … Bij monobloks ben je beperkt door het materiaal en de voorgevormde vorm. Anderzijds zijn ze strakker afgewerkt en door hun supergladde wanden vaak ook makkelijker in onderhoud.
Tegenwoordig bestaan ook vinylester zwembaden met aparte elementen die op een bepaalde manier tot een bepaalde vorm aan elkaar gelast kunnen worden.
Conclusie: monoblok zwembaden zijn goedkoper dan de bouwkundige zwembaden, maar denk eraan dat ze ook minder lang meegaan. De gemiddelde levensduur van een monoblok zwembad bedraagt tussen de tien en vijftien jaar.

Stap 3: bepaal de ligging

De ligging van je zwembad is ook een heikel punt. Je kan het dicht bij je woning laten aanleggen zodat ze samen één geheel vormen, of je kan er voor kiezen om het achter in je tuin te leggen omwille van de privacy. In het laatste geval zijn er enkele problemen die moeten opgelost worden. Ten eerste moet je kijken of je een (bouw)vergunning kan krijgen van het gemeentebestuur. Ten tweede hoort bij ieder zwembad een technische ruimte met de waterleidingen, de verwarmings- en zuiveringsinstallatie … Dus moet je lange elektriciteits- en waterleidingen leggen die verborgen moeten worden wat weer de nodige kosten tot gevolg heeft. En dan stelt zich een nog bijkomend probleem als je met jonge (klein)kinderen zit. Bij een zwembad ver van huis is het moeilijker om toezicht te houden.

Stap 4: denk aan de (klein)kinderen

Over kinderen gesproken: laat je een zwembad bouwen omwille van de (klein)kinderen, let dan op de veiligheid! Het zou niet de eerste keer zijn dat een kind ongewild en ongezien in een zwembad sukkelt en verdrinkt. En pas op: een peuter van één tot twee jaar verdrinkt geruisloos. Zij maken geen lawaai of worstelen niet in het water. Een veilig roldek dat het gewicht van een persoon kan dragen zonder te zinken of om te kieperen, is bij kinderen een absolute voorwaarde. Je kan ook opteren om er een laag muurtje of een hek met een poortje omheen te laten zetten.
Kies met jonge kinderen ook liefst voor een waterbehandeling zonder chloor. Zij zijn vaak nogal gevoelig voor dat product en er zijn voldoende alternatieven op de markt. Er is toxicologisch onderzoek gedaan naar de effecten van chloor op het allergie risico bij jonge kinderen. De studie toonde duidelijk aan dat het aantal astmapatiënten met 7 tot 14 procent toeneemt bij kinderen die meer dan duizend uren in een zwembad met chloor plonzen. Dat aantal verdubbelde zelfs voor kinderen met neusslijmvliesontstekingen. Vanaf 100 uren verdrievoudigt de kans op hooikoorts.

Stap 5: houd rekening met onderhoud

Houd er bij de aanschaf van een zwembad ook rekening mee dat het bad zelf en het water waarin je zwemt, onderhouden moeten worden. Je bad moet er steevast netjes en proper uitzien. Het water moet constant gereinigd en ontsmet worden om algen te verdrijven, maar ook om allergieën tegen te gaan. Hiervoor zijn er tal van systemen en installaties op de markt. De een werkt met chloor, de andere met waterstofperoxide, nog een ander met UV-lampen of met een combinatie van deze of andere systemen. Hiervoor raadpleeg je best specialisten ter zake. Het onderhoud is een element dat maar al te vaak onderschat wordt en later tot wrevel kan leiden. Hoe vaak wordt er niet gezegd: ‘De kinderen wilden een zwembad, maar papa kan het wel onderhouden’?

Conclusie: een zwembad in eigen tuin?

De conclusie is vrij simpel: een zwembad is géén impulsaankoop. Wees zeker dat je familie een zwembad aankan. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en laat je adviseren door professionals. Kén de geneugten, maar ook de consequenties van een zwembad. Weet op voorhand goed over welk financieel plaatje je praat en denk enkele jaren vooruit zodat je mogelijke familiale ontwikkelingen (kinderen worden ouder, of binnen enkele jaren hebben we kleinkinderen, of ‘als ik op pensioen ben, heb ik tijd om rond mijn zwembad te luieren’, …) op voorhand kan inschatten en niet achter de feiten moet aanlopen.

Hoe dan ook veel zwemplezier gewenst!