Nieuws
Verbouwing zolder: hoe maak je van je zolder een extra woonruimte?
Een Belg is niet alleen geboren met een baksteen in zijn maag. Er zit vaak ook nog een breekijzer bij, want er bestaan wellicht niet veel huizen in ons land waar niet in gewerkt en gerenoveerd is. Eén van de populaire verbouwingen is het opwaarderen van de zolder tot … Tja, de mogelijkheden zijn legio: een extra slaapkamer, een man of woman cave, een speelkamer voor de kinderen, een muziekkamer, een studeerkamer, een extra badkamer, enzovoort. Maar waar moet je rekening mee houden als je je zolder renoveert? We laten je 6 cruciale stappen zien.
Zolder renoveren stap 1: kies de bestemming
Als je beslist hebt dat je die extra maar verloren ruimte onder je dank wil benutten, denk dan eerst goed na over de bestemming en schat de consequenties in. Denk eraan dat een hobby- of muziekkamer of een mancave betekent dat je je geruime tijd onttrekt aan het familiale leven en vraag je af of de huisgenoten dat wel zo tof vinden. Als je toch besluit om ervoor te gaan, struin dan eens door het internet op zoek naar moodboards (denk aan Pinterest!) waar je kan zien hoe anderen het aangepakt hebben. Op die manier kan je inspiratie opdoen om die kamer echt van jou te maken en bezorg je jezelf een referentiekader voor je verbouwing.
Zolder verbouwen stap 2: technisch inschatten
OK, de beslissing is gevallen. Je wil er een hobbykamer van maken met een poolbiljart. Fantastisch! Maar misschien moet je toch eerst eens inlichtingen inwinnen over de draagkracht van je zoldervloer. In oude huizen is dat vaak nog een plankenvloer. Het zou jammer zijn als je pooltafel plots op je slaapkamer staat. Kijk ook of er voldoende elektriciteitsaansluitingen (mogelijk) zijn. En bedenk dat de moderne mens heel véél aansluitingen nodig heeft voor een lamp, een computer, een printer, een smartphone, een router, een scherm, een geluidsinstallatie, een tv, een koffieapparaat en dies meer. Als je een badkamer overweegt, kijk dan goed of je het water probleemloos naar en van de zolder krijgt. Niet dat je een spinnenweb aan leidingen moet leggen om er te geraken.
Zolder renovatie stap 3: dak inspecteren
Als je je zolder hebt opgeruimd en je klaar bent om aan de verbouwing te beginnen, heb je goed zicht op het dak. Onderwerp deze aan een grondige inspectie en controleer op verborgen gebreken, zoals constructiefouten, houtrot, lekkage en houtworm. Een beschadigd dak is de grootste oorzaak van lekkages, dus los deze problemen meteen op
Zolder herinrichten stap 4: verhoog thermisch comfort
Je hebt nu ook de mogelijkheid om het thermisch comfort van je zolder te verhogen. Kijk of de vloer en het dak geïsoleerd zijn. Indien niet, doe het dan nu. Een geïsoleerd dak is trouwens een wettelijke verplichting. Is de dakbedekking in goede staat, isoleer dan het dakschild, tussen de dakspanten. Voor minerale wol (soepele rollen of semirigide panelen) reken je best op een laag van minimaal 12 cm dik. Let op: ingevolge de nieuwe regelgeving omtrent de energieprestaties van gebouwen (EPB) adviseren de Energieloketten een isolatielaag van 14 cm dik en zelfs meer (tot 20 cm). Om condensatie te vermijden moet je aan de binnenkant hoe dan ook een dampscherm (plasticfolie, aluminiumfolie of andere) plaatsen, doorlopend over de hele oppervlakte. Dakschilden kunnen dan worden afgewerkt met, bijvoorbeeld, gipsplaten. Je kan ook gebruik maken van rigide synthetisch isolatiemateriaal, zoals: polyurethaan, polystyreen, …
Zolderrenovatie stap 5: bekijk opties van het hellend dak
Veel zolders zijn redelijk klein en hebben ook nog eens een hellend dak. Bekijk de mogelijkheden die je hebt op een eerlijke manier. Want na de vijfde keer je hoofd te hebben gestoten, gaat dat hellend dak vreselijk irriteren. Algemeen gaat men ervan uit dat je 2,10 m nodig hebt om comfortabel recht te kunnen staan, al is het niet noodzakelijk om overal over deze hoogte te beschikken. In de lagere delen (1m of 80 cm) kan je bijvoorbeeld een bureau of bed installeren. De zogenaamde “verloren ruimtes” onder de dakhelling kunnen opgevuld worden met kasten zodat het beschikbaar volume maximaal wordt benut
Waarvoor kan je muren onder een schuin dak gebruiken?
- Vanaf 40 cm: een horizontale radiator
- Vanaf 60 cm: een inbouwkast
- Vanaf 80 cm: een bureau; een bad (de kant van de uitloop)
- Vanaf 100 cm: het hoofdeinde van een bed loodrecht op de nok
- Vanaf 120 cm: een fauteuil of sofa
- Vanaf 140 cm: een bed of een bad parallel aan de nok; een keukenwerkblad
- Vanaf 180 cm: een wastafel
- Vanaf 220 cm: een douche; een standaarddeur; een gang
Verbouwing zolder stap 6: haal licht binnen
Dakvensters, dakkapellen, ramen in de gevels, koepels: mogelijkheden zat om licht in de zolderruimte te halen. Om de ruimte voldoende natuurlijk licht te geven, gaat men er meestal van uit dat de glasoppervlakte tussen een zesde en een achtste van de vloeroppervlakte moet bedragen met een minimum van 12% (een lichtoppervlakte van 1,2 m² voor een vertrek van 10 m²), al kan je tot 20% gaan, als je optimaal van de natuurlijke lichtinval wil genieten. Om je te helpen ramen met de juiste afmetingen te kiezen, vermelden dakvensters vaak de lichtoppervlakte van ieder venster in een afmetingen tabel. Goed om weten: een gebrek aan licht kan leiden tot slaapstoornissen, stress, vermoeidheid en zelfs depressie. Een dakraam op zolder garandeert trouwens 40% meer licht dan een dakkapel met dezelfde afmetingen.
Conclusie: hoe renoveer je je zolder om extra woonruimte te creëren?
Klaar om eindelijk optimaal gebruik te maken van jouw zolder door hem te verbouwen tot extra slaapkamer, badkamer, hobbyruimte, …? In deze blog gaven we je een aantal tips om jouw zolderrenovatie van A tot Z goed aan te pakken. Ben je op dit moment op zoek naar een woning? Dan is het een goed idee om rekening te houden met de extra mogelijkheden van de zolder. Check www.N78vastgoed.be voor jouw droomwoning in de buurt.